Näin teet budjetin

Jos mietit ”miten saada rahat riittämään” tai ”miten saisin talouteni parempaan kuntoon”, on ensin tunnettava, mihin sitä rahaa tällä hetkellä menee. Tästä syystä on laadittava budjetti. Saattaa kuulostaa tylsältä, mutta sen jälkeen päästään töihin!

Tee se paperille, kännykän muistioon tai taulukko-ohjelmaan. Itselleni Excel on helpoin ja pääsen sitä päivittämään niin läppärin kuin puhelimenkin kautta milloin vain.

Lähtökohtaisesti budjetin teko on helppoa:


Selvitä ensin kuukausittaiset tulosi, esimerkiksi mikä on nettopalkkasi eli palkkapäivänä tilillesi tuleva summa? Tai eläke tai muu tulo? Saatko lapsilisiä? Vuokratuloja? Elatusmaksuja? Jos taloudessa on useampi aikuinen, katsokaa yhdessä molempien nettotulot. Mieti myös mitä satunnaisia tuloja on vuoden aikana? Kirpparimyyntiä, lomarahaa, tulospalkkaa?Selvitä seuraavaksi kuukausittaiset menot. Mitä lainoja tai luottoja löytyy? Paljonko niitä lyhennätte kuukausittain? Entä paljonko ruokaan, liikkumiseen, vakuutuksiin, sähköön, yms. menee kuukausittain? Menot on helpointa arvioida muutaman viimeisimmän kuukauden tilitapahtumista. Samalla katso mitä satunnaisia menoja tileiltä löytyy: kampaamo, lahjoja, vaatteita,.. ?


💰
Paljonko saat tällä hetkellä säästettyä? Lisää se menojen puolelle. Jos et tällä hetkellä vielä säästä, katso paljonko voisit saada säästöön. Tai voit ensi kuussa laittaa edes 10 € säästöön ja katsoa miten kuukausi sujuu. Sitten mahdollisuuksien mukaan nostat sitä.


0️⃣
Yhteissummaksi tavoitellaan 0. Älä kuitenkaan pelästy. Ei ole tarkoitus, että sinulla on viimeisenä päivänä ennen palkkapäivää tilit tyhjänä, vaan sinulla olisi viimeisenä päivänä 0 € käytettävänä budjetista.

Tavoitteena on 0, jotta säästäminen on osa budjettia. Olen itsekin tehnyt sen virheen, että olen ajatellut ”laitan sen rahan sitten säästöön mitä kuun lopussa on jäänyt ylimääräistä”. Eihän se toimi, jos kuukauden lopussa ei ole mitään siirrettävää tai se raha unohtuu ennen palkkapäivää käydä siirtämässä.. Mielestäni säästäminen pitää ajatella osaksi menoja, aivan kuten vuokra tai asuntolainan lyhennys.

Jotta taulukon teko olisi mahdollisimman helppoa, laitan tähän jakoon oman budjettipohjani.

Mallikuva budjetin alusta
  • Avaa budjettitaulukko klikkaamalla tästä
  • Tallenna taulukko uudella nimellä omalle koneellesi tai omaan Google Sheets (tämä erittäin tärkeää, sillä muuten kuka tahansa näkee muokkauksesi ja voi deletoida ne ennen oman taulukon kopioimista)
  • Lisää taulukkoon omat lukusi ja muokkaa otsikot itsellesi sopivaksi
  • Päivitä budjettia pikku hiljaa ja päivitä se kokonaan viimeisintään ennen palkkapäivää

One thought on “Näin teet budjetin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: