Suositeltu

7+1 askelta parempaan rahatilanteeseen

Kun havahduin, että haluan paremman taloudellisen tilanteen, tiesin, ettei mikään muutu pelkän ajatuksen voimalla. Tarvitsen selkeän ohjeen ja tavoitteet. Muuten tämä jäisi vain muutaman kuukauden innostukseksi ja olisi vaarana, että lopettaisin ensimmäisten haasteiden tullessa vastaan.

Tähtää niin pieneen edistymiseen, että se tuntuu aivan hullulta. Pääset takuulla eteenpäin.

— Matti Pekkarinen – Mestarioppija

Etsiskelin selkeää ”kohta kohdalta” ohjeistusta suomenkielisistä kirjoista, blogeista ja verkkosivuilta. En kuitenkaan löytänyt sellaista. Laajensin etsinnän englanninkielisiin ja löysin Dave Ramseyn metodin ”7 babysteps”:

 • Baby step 1: Save $1000 your starter emergency fund
 • Baby Step 2: Pay Off All Debt (except the house)
 • Baby Step 3: Save 3-6 months emergency fund
 • Baby Step 4: Invest 15 % of your income in retirement
 • Baby Step 5: Save for your children’s college fund
 • Baby Step 6: Pay off your home early
 • Baby Step 7: Build wealth and give

Yhdysvalloissa ja Suomessa esimerkiksi eläkkeen kertyminen ja opiskelu ovat eri tavalla järjestettyjä. Joten aivan samanlaisena en näitä babystepsejä itselleni ottanut, vaan muokkasin ne sopivampaan muotoon:

Suunnitelmani vuonna 2019. Katso alta päivitetty!

Mielestäni esimerkiksi sijoittamisen voi aloittaa kun hätäpuskuri 1000€ on valmis ja ensimmäisen velan on saanut maksettua pois. Tällöin sijoittamiseen löytyy ainakin 10 € kuukausittain samalla kun velkojen ylimääräisiä lyhennyksiä maksetaan.

Myös 15 % sijoitustavoite eläkettä varten tuntuu itselleni liian pieneltä. Tavoitteeni on ainakin 20 %, jotta sijoitusvarallisuus nousee tarpeeksi eläkettä (tai sen olemattomuutta) varten.

Olen alkuperäisen 7 +1 askelta- suunnitelmani tehnyt vuonna 2019, mutta tämä on jo päivittynyt askelten edetessä. Katso alta!

Oma tilanteeni ja suunnitelma:

Miten: Kohdat 0-3 tehdään yksi kerrallaan. Kohdat 4-7 tehdään yhtä aikaa.

0 Tee budjetti – Ensimmäinen budjetti 01/19, edelleen harjoittelemme. Budjetin teosta lisää esimerkiksi tässä julkaisussa.

1 Säästä 1000 € hätäpuskuri – Avaa erillinen säästötili pankkiisi. Jos sinulla on nyt säästössä rahaa, siirrä sitä tälle avatulle tilille. Siirrä edes 10 €, niin on saat aloitettua! Kerää tälle tilille niin kauan rahaa, kunnes 1000 € tulee täyteen. Jos koet, ettei 1000 € summa ole sinulle riittävä, voit itse määritellä sopivan.

 • Hätäpuskurin sain valmiiksi maaliskuussa 2019. Aloitin puskurin keräämisen syksyllä 2018.

2 Maksa velat ja aloita sijoittaminen – Kun puskuri oli valmis aloitimme velkojen ylimääräisten lyhennysten tekemisen. Velkoihin lasketaan kaikki muu paitsi asuntolaina. Tähän käytämme lumipallotekniikkaa, jossa velat maksetaan pienimmästä summasta isompaan. Jos sinulla on pienikorkoista opintolainaa, voit käsitellä sitä kuin asuntolainaa. Lue lisää täältä!

 • Tämän sain valmiiksi elokuussa 2020!

3 Kasvata puskuria – Tavoitteena on kerryttää vähintään 3 kuukauden menoja vastaava summa. Aloituskassana käytetään 1000 € hätäpuskuria. Oman tilanteesi mukaan määrittele, minkä kokoinen puskuri sopii sinulle. Tämän jälkeen puskurisi on 2-6 kuukauden menojen suuruinen.

Jos sinulla ei vielä ole asuntoa ja on suunnitelmana sellainen ostaa ensiasunto, niin tässä kohtaa kannattaa säästää asunnon käsiraha ja ottaa tavoitteeksi 15 % asunnon hinnasta. Avaa tätä varten ASP-tili, jos olet 15-39 vuotias.

Kohdat 4-7 tehdään yhtä aikaa.

4 Sijoita 20-30 % – Tavoitteena sijoittaa osakkeisiin ja rahastoihin 20-30 % kuukausituloista eläkettä varten.

5 Maksa asuntolainaa etukäteen – Tavoitteena lyhentää asuntolainaa alkuperäistä suunnitelmaa nopeammin isommilla lyhennyksillä. Tämä saattaa vielä muuttua lähempänä.

6 Rakenna varallisuutta – Tämä voi olla esimerkiksi sijoitusasuntoa varten säästäminen. Varallisuuden rakentamiseen kuuluu mielestäni myös rahataitojen opettaminen läheisilleni, esimerkiksi sijoittamista sisarusteni lasten kanssa.

7 Nauti ja tee hyvää – Tavoitteena kuukausittainen, säännöllinen hyväntekeväisyys ja lahjoittaminen vähintään 5 % kuukausituloistani. Lisäksi 5-10 % säästöön nauttimista varten. Esimerkiksi vaatteiden osto paikalliselta vaatesuunnittelijalta.

Follow my blog with Bloglovin

Näin maksat luotot nopeammin

Kun saimme 1000 euron hätäpuskurin kasattua tilille, tuli tavoitteeksi luottojen ylimääräiset lyhennykset. Näin saimme maksettua luottoja jopa vuosia aiemmin, kuin mitä olimme luoton myöntöhetkellä sopineet.

Jotta olemme päässeet luotoista nopeammin eroon, olemme maksamisessa käyttäneet käyttäneet lumipallomenetelmää, jota myös lainojen vyörytykseksi sanotaan.

1 Ensimmäiseksi listaa kaikki lainat, luotot, velat (paitsi asuntolaina) pienimmästä lainasummasta isoimpaan.

 • Kirjaa lainan nimi, summa, minimilyhennys.
 • Kuten huomaat, nyt ei kiinnitetä huomiota koron määrään.
 • Jos haluat, voit listata lainat myös isoimmasta korosta pienimpään. Tällöin ensimmäisen lainan lyhennys voi kestää kauemmin, mutta saat etua korkeakorkoisen lainan poismaksusta!
 • Kolmas tapa on laittaa lainat ”tärkeysjärjestykseen”. Tällöin tunnepitoiset lainat, kuten esimerkiksi avioeron vuoksi otettu laina tai laina vanhemmilta, voikin olla parempi sijoittaa lainalistan kärkeen. Tapoja on monia, kunhan valitset itsellesi sopivimman.
Kuten näet, meidän luottojen lista oli vaihtoehto 3. Kuva keväältä 2019.

2 Maksa kaikista lainoista normaali minimilyhennys, paitsi keskitä pienimpään velkaan kaikki ylimääräinen raha, mitä sinun on mahdollista laittaa ylimääräisiin lyhennyksiin. Esimerkiksi kun sain myytyä nettikirpparilla vanhan kameran, lyhensin luottoa ylimääräisen 20 euroa.

3 Kun pienin laina on maksettu kokonaan pois, siirry maksamaan seuraavaksi pienintä lainaasi.

 • Lisää minimilyhennyksen päälle se summa, jota maksoit edellisen lainan ylimääräisinä lyhennyksiä.
 • Esimerkiksi jos lyhensit edellistä lainaa 50 eurolla ja seuraavan lainan minimilyhennys olisi 50 euroa, muuta lyhennyssumma jatkossa 100 euroa kuukaudessa.
 • Näin lyhennyksen määrä kasvaa kuin lumipallo!

4 Jatka lyhennysmäärien yhteenlaskua, kunnes kaikki muut lainat (paitsi pienikorkoiset asuntolaina ja opintolaina) on maksettu!

Moni ei tiedä, että luottoja saa maksaa nopeammin, kuin mitä luoton antajan kanssa on sopinut. Lainan tai luoton maksu etuajassa  on itseasiassa lakisääteinen oikeus, eikä siitä tarvitse olla mainintaa luottoehdoissa. Näin säästät luottokustannuksissa ja pääset nopeammin luotosta eroon!

Lainojen ylimääräisissä lyhennyksissä parasta on se tunne, kun saat lainan kokonaan maksettua – etukäteen! Ja pääset seuraavan kimppuun!

Jos olet joskus unelmoinut pääseväsi lainoista eroon helpommalla, suosittelen kokeilemista! Me poltimme ensimmäisen lainan lainasopimuksen takassa. Tuntui kyllä hyvältä!

Näin teet budjetin

Jos mietit ”miten saada rahat riittämään” tai ”miten saisin talouteni parempaan kuntoon”, on ensin tunnettava, mihin sitä rahaa tällä hetkellä menee. Tästä syystä on laadittava budjetti. Saattaa kuulostaa tylsältä, mutta sen jälkeen päästään töihin!

Tee se paperille, kännykän muistioon tai taulukko-ohjelmaan. Itselleni Excel on helpoin ja pääsen sitä päivittämään niin läppärin kuin puhelimenkin kautta milloin vain.

Lähtökohtaisesti budjetin teko on helppoa:


Selvitä ensin kuukausittaiset tulosi, esimerkiksi mikä on nettopalkkasi eli palkkapäivänä tilillesi tuleva summa? Tai eläke tai muu tulo? Saatko lapsilisiä? Vuokratuloja? Elatusmaksuja? Jos taloudessa on useampi aikuinen, katsokaa yhdessä molempien nettotulot. Mieti myös mitä satunnaisia tuloja on vuoden aikana? Kirpparimyyntiä, lomarahaa, tulospalkkaa?Selvitä seuraavaksi kuukausittaiset menot. Mitä lainoja tai luottoja löytyy? Paljonko niitä lyhennätte kuukausittain? Entä paljonko ruokaan, liikkumiseen, vakuutuksiin, sähköön, yms. menee kuukausittain? Menot on helpointa arvioida muutaman viimeisimmän kuukauden tilitapahtumista. Samalla katso mitä satunnaisia menoja tileiltä löytyy: kampaamo, lahjoja, vaatteita,.. ?


💰
Paljonko saat tällä hetkellä säästettyä? Lisää se menojen puolelle. Jos et tällä hetkellä vielä säästä, katso paljonko voisit saada säästöön. Tai voit ensi kuussa laittaa edes 10 € säästöön ja katsoa miten kuukausi sujuu. Sitten mahdollisuuksien mukaan nostat sitä.


0️⃣
Yhteissummaksi tavoitellaan 0. Älä kuitenkaan pelästy. Ei ole tarkoitus, että sinulla on viimeisenä päivänä ennen palkkapäivää tilit tyhjänä, vaan sinulla olisi viimeisenä päivänä 0 € käytettävänä budjetista.

Tavoitteena on 0, jotta säästäminen on osa budjettia. Olen itsekin tehnyt sen virheen, että olen ajatellut ”laitan sen rahan sitten säästöön mitä kuun lopussa on jäänyt ylimääräistä”. Eihän se toimi, jos kuukauden lopussa ei ole mitään siirrettävää tai se raha unohtuu ennen palkkapäivää käydä siirtämässä.. Mielestäni säästäminen pitää ajatella osaksi menoja, aivan kuten vuokra tai asuntolainan lyhennys.

Jotta taulukon teko olisi mahdollisimman helppoa, laitan tähän jakoon oman budjettipohjani.

Mallikuva budjetin alusta
 • Avaa budjettitaulukko klikkaamalla tästä
 • Tallenna taulukko uudella nimellä omalle koneellesi tai omaan Google Sheets (tämä erittäin tärkeää, sillä muuten kuka tahansa näkee muokkauksesi ja voi deletoida ne ennen oman taulukon kopioimista)
 • Lisää taulukkoon omat lukusi ja muokkaa otsikot itsellesi sopivaksi
 • Päivitä budjettia pikku hiljaa ja päivitä se kokonaan viimeisintään ennen palkkapäivää

Miksi Varallisuusprojekti?

Tammikuu 2019 tuntui vain jatkuvan loputtomana, jäätävänä ja pimeänä. Tuntui, ettei kesällä auringonpaisteessa asetettu 1000 € hätäpuskurin tavoite etene tarpeeksi. Päätin luoda Instagram tilin, jotta näkisin sen avulla etenemistäni ja saisin itseäni innostettua jatkamaan.

Huhtikuussa 2019 väsähdin kuitenkin jälleen. Ensimmäiset kuukaudet kirjoittelin englanniksi, mutta se ei tuntunut kotoisalta enkä voinut kirjoitella avoimemmin suomalaiseen rahan käyttöön liittyvistä aiheista.

Lisäksi oman talouden kurkistelu oli ollut avartavaa, mutta velattomuuteen tavoitteleminen ei kuitenkaan kuulostanut loppupeleissä järkevältä. Tottakai halusin edelleen joku päivä olla velaton, mutta se ei ollut oma tavoitteeni vaan Dave Ramseylta opittua.

Tavoitteenani on lisätä tulevaisuuteeni valinnanvapautta. En tiedä millaista työtä teen tulevaisuudessa vanhuuteen asti:

 • haluanko yrittäjäksi?
 • joudunko työttömäksi tai lomautetaanko minut?
 • haluanko vaihtaa ammattia?
 • haluanko ottaa töistä vapaata?
 • pysynkö työkykyisenä?
 • onko eläkejärjestelmää enää olemassa (ainakaan nykyisen tapaista) kun olisi minun aikani sitä saada?

Tässä on aivan liian paljon kysymyksiä, joihin en osaa vielä vastata. Haluan varautua näihin ennakkoon, jotta minulla olisi tulevaisuudessa mahdollisuus valita mitä teen, eikä pakko.

Oletko sinä miettinyt, mikä on sun syy? Mikä on sun miksi? Mikä on se pohjimmainen syy, jonka vuoksi haluaisit paremman taloudellisen tilanteen?